Opiniestuk Algemeen Dagblad: Europese Commissie schiet tekort met handhaven begrotingsregels

De Europese Commissie schiet ernstig tekort bij het toezicht op  nieuwe, strengere regels, vinden Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen  en Tweede Kamerlid  voor de VVD Mark Harbers.

Afgelopen week verschenen de beoordelingen van de Europese Commissie van de begrotingen van de landen in de EU. Een teleurstelling. Het is niet voor het eerst dat de Europese Commissie wegkijkt als Spanje deadlines mist, de handen aftrekt van het te hoge tekort van Portugal en de vertragingstactiek van Italië ‘flexibel’ door de vingers ziet. Hiermee wordt het risico op een nieuwe economische crisis vergroot.

Al begin deze eeuw, toen Frankrijk en Duitsland een tekort boven 3 procent hadden, keek de Europese Unie weg. Een paar jaar daarna brak de crisis uit en bleek Griekenland al jaren aan creatief boekhouden te doen. Wat die crisis teweegbracht is bekend: torenhoge schulden, oplopende werkloosheid, banken en zélfs landen die gered moesten worden. Op Europees niveau werden maatregelen genomen. Het toezicht op de begrotingen werd strenger. Er kwam een Europese ‘begrotingstsaar’ die boetes uit mocht delen aan landen die hun begroting uit de hand lieten lopen. De VVD was een groot voorvechter van deze vernieuwingen, want het ontbreken van hervormingen in andere landen mag niet voor rekening komen van landen zoals Nederland en Duitsland.

Tijdens de crisis ontstond een tweedeling in Europa. Een groep Noord-Europese landen greep in en hervormde hun economie. Daarentegen schoven veel Zuid-Europese landen het probleem vooruit en dachten dat het probleem wel over zou waaien

De nieuwe, sterkere Europese Commissie stond dus voor een uitdaging. Durfde de Commissie in te grijpen?. Het antwoord bleek helder en duidelijk: nee. Dit is een scheidsrechter die geen zin heeft om een wedstrijd te fluiten. Vooral Zuid-Europese landen werden niet op hun verantwoordelijkheid gewezen, maar geholpen. En om het nog erger te maken introduceerde de ECB een uitgebreid opkoopprogramma, waardoor diezelfde landen hun hervormingen vooruit konden schuiven. De Europese Commissie plant hiermee zelf het zaadje voor de volgende crisis. Want nú nalaten om je economie op orde te brengen schuift de problemen weer door naar de komende jaren. Waar het gebrek aan daadwerkelijk optreden toe leidt is inmiddels bekend. De Spaanse, Portugese en Franse tekorten zijn en blijven veel te hoog. Terwijl landen die harde maar noodzakelijke maatregelen hebben genomen daar de vruchten van plukken. Zo bleek afgelopen week dat Nederland de crisis goed heeft doorstaan. De Europese Unie wordt de laatste tijd geconfronteerd met vele crises: vluchtelingen, een mogelijk Brexit, Rusland en natuurlijk Griekenland. De eurocrisis leek naar de achtergrond verdwenen. Maar niets is minder waar. Voor veel landen is de schuldencrisis  helemaal niet weg. Hij slaapt alleen maar. Als de overheden hun werk niet doen en de Commissie weigert om geloofwaardig toezicht te houden kan de crisis zo weer ontwaken. Hoog tijd dus dat de Commissie met de vuist op tafel slaat, in plaats van op de handen te blijven zitten.